torstai 22. elokuuta 2013

Lakshmi Puja

alttari / altare

Tänä aamuna vietimme taas Lakshmi Pujaa. Lakshmi on yksi suosituimmista hindujumalista ja luulen että hän on n.s. “kotijumalattaremme” tai jotain. Lakshmi on vaurauden ja hyvinvoinnin jumalatar ja hän on myös Vishnun vaimo. Ammani oli koristanut kauniin alttarin ja suitsukkeiden tuoksu täytti talon. Kelloja kilisteltiin myös ja telkkari oli ollut päällä aamu kuudesta asti, sieltä tuli Lakshmi-lauluja non stoppina. Kaikille vieraille annetaan pieni lahja, makeisia, hedelmiä, kukkia ja rannerenkaita. Sitten punaisella ja oranssilla väreillä pistetään tilakit otsaan ja liekkiä heilutellaan kasvojen ympärillä siunaukseksi.
Puja on siis hindulainen rituaali  jossa juhlitaan ja kunnioitetaan jumalia ja tärkeitä ihmisiä. Vastapalvelukseksi saadan jumalien ja vieraiden siunaus. 
Esteettisen kauneuden arvostust näkyy niin selvästi hindulaisessa kulttuurissa. En tosin ole varma tuleeko kaikki koristelu ja värikylläisyys itse uskonnosta vai ovatko intialaiset vain muokanneet uskontoaan siihen suuntaan. Kaikki on kuitenkin niin kauniisti koristeltua ja värikästä!

(aika jännä on myös intialaine tapa kutsua vieraita heti ammutuimaan. Solveig tuli tänään meille seitsemältä juhlimaan kanssamme! Muita ystäviä ramppasi meillä myös vähän väliä. Omassa perheessäni koto-Suomessa tällaista ei tapahtuisi ikinä! :D )

Idag på morgonen firade vi Lakshmi Puja. Lakshmi är en av de populäraste hindugudarna och ja tror att hon är typ vår "hemgudinna". Lakshmi är rikedomens och välfärdens gudinna och Vishnus fru. Min amma hade dekorerat och satt i ordning ett supervackert altare. Hon ringe också i små klockor och det doftade rökelse i hela huset. Teven var också på sedan klockan sex och därifrån kom Lakshmi-sånger non stop. Alla gäster får en liten gåva i form av godsaker, frukter, blommor och armband. Med röd och orange färger målas tilak-tecken på pannan och med en liten låga gör man en cirkel i luften framför den ärade gästen.
Puja är en hinduistisk ritual med vilken man ärar och firar gudar och viktiga människor. I gengäld får man gudarnas och gästernas välsignelse.
I den hinduistiska kulturen sätter man mycket värde på estetisk skönhet. Jag är inte säker på om allt dekorerande och all färggrannhet kommer från religionen eller om det bara är indierna som utvecklat sin religion mot det hållet. Alltin är så vackert upplagt och färggrannt!

(intressant är också den indiska vanan att bjuda hem gäster under dygnets alla tider. Solveig kom idag till oss och fira Puja klockan sju! Också andra familjevänner kom och gick under morgonen. Något dylikt skulle aldrig hända hemma i Finland. Åtminstone inte i min familj :D )

3 kommenttia:

  1. Tautista olisi aloittaa seurustelu aamulla jo seitsemältä, hyvä kun jaksaa kohdata oman itsensä vaan niin aikaisin :)

    VastaaPoista
  2. Tuo `ei koskaan´ on punainen vaate.. Me voidaan tulla joskus, kunhan palaat :-)

    y, Minna Kannelmäestä

    VastaaPoista
  3. haha tervetuloa vaan. äiti ainakin ilahtuu ikihyviksi! :D

    VastaaPoista